Når bortses fra din vel tilrettelagte provokation, synes jeg du skylder os at beskrive
detaljeret hvad enkeltretterne bestod af, og de enkelte vine dertil, hvis du kan erindre
indtrykkene fra hinanden. Var menuen som opført på hjemmesiden dags dato?
Nomas koncept er jo netop NoMa = Nordisk Mad.
Om jantelovsreglerne er i aftagende i DK må nok efterprøves grundigere.
Jeg bemærker at Claus Meyer er medinitiativtager til oprettelsen af restaurant Noma,
og Claus Meyer har nogle det bestemt ikke godt med, uanset hans rimelige holdninger.
Meyer investerer nemlig i projekter, som i sidste led medfører at jeg muligvis kan
få adgang til at købe ordentlige råvarer i dagligvaremarkederne meines Vertrauens,
altså tjener Claus Meyer penge på folkesundhed . . . .
Det var Claus Meyer som først bemærkede at kvaliteten af chokoladeprodukter i DK
var miserabel og gjorde noget ved sagen -ved at starte import af Valrhona-produkter
fra Frankrig. I dag kan jeg gå i min lokale Irma og vælge mellem 8-10 af deres chokoer
til en tilsyneladende høj pris, omkring de 27 kr. for en plade vejende 75 gram, som
kan brækkes i 10 mundhapser. 1 mundhaps med dens overvældende og længevarende
rene chokoladesmag rækker som supplement til aftenkaffen; med et overforbrug i
weekenden holder en plade dog kun 1 uge. Mængdeangivelserne er for 1 choko-nyder.
Jeg kunne sikkert få 1,0-1,5 kg skumbananer for det samme beløb og "nyde"
denne kemisk-syntetiske banansmag med efterfølgende timelange opstød,
samtidig med at jeg dagligt kunne gå på vægten og konstatere stigende kg-værdier.
Og selvsamme Claus Meyer er også den, som underviser vore børn og unge i kunsten
selv at lave mad med selvindkøbte råvarer, apropos tema-/debattrådene om overvægt:
http://www.dr.dk/Mad/Kokke/1/ClausMeyer.htm
I øjeblikket er et Claus Meyer-projekt åbenbart at få den NOrdiske MAd gjort populær.
Er et af midlerne at drive et showroom i form af en anderledes restaurant i storbyen
København kan det kun styrke bestræbelserne på at gøre hovedstaden til en metropol,
og kundeunderlaget er der vel siden restauranten eksisterer. At restauranten anmeldes
i medierne kan have den tilsigtede og positive effekt, at mindre fødevareresourcestærke
får øjnene op for, at der findes andre/bedre råvarer, som de måske kunne efterspørge.
I DK er det ikke ukendt at spise rå fisk, eksempelvis marinerede sild og helt rå østers.
Med en anelse kendskab til det danske fødevareudbud, udover supermarkedshyldernes,
burde en fødevare som Limfjordsøsters vel være kendt. Skulle prisen afskrække, kan
man nøjes med at nyde den spise én gang om året, eventuelt nytårsaften.
At vi (både DKere og DEere) er blevet inspireret til også at spise rå fisk i form af sushi,
som kan købes i dagligvarebutikkerne, er vel tillige startet via toneangivende restauranter.
Ganske interessant er [url=http://www.noma.dk/dk/documents/vinkort_net_jan_2007.pdf]Nomas vinkort[/url] (pdf-fil!). Ses der her bort fra priserne - er det et pænt
stort udvalg af tyske og østrigske vine, som kan serveres i den restaurant og vel stadig
nyere at have mulighed for at skelne mellem hvidvine fra østrigske Kamptal, Kremstal og
Wachau i en københavner-restaurant - ud over de mere velkendte tyske områder, som er
repræsenteret med mange årgange, etiketterne på de ældre årgange har vel samlerværdi.
Anmeldelserne af Noma fortsætter: http://www.borsen.dk/livsstil/nyhed/108474/
De forargelseslystne kan få sig en hidser: http://www.borsen.dk/livsstil/nyhed/108824/ .
På min ønskeseddel har i mange år stået at dinere i http://www.restaurationen.dk/ , som
vist tidligere har haft sine Michelinudmærkelser. Stjerner eller ingen stjerner, maden er nok
stadig i orden, og Bo Jakobsen er ligeledes kendt fra medierne som herlig usnobbet og en
markant kritiker af de elendige råvarer som bydes til hverdagsmadlavningen, eller måske
snarere at danskerne generelt ikke vil bruge ret mange penge på fødevarer.
Senest jeg hørte Bo Jakobsen udtale sig var efter Brixtofte-dommen, i anledning af at det
skulle fastsættes fra kommunal side, hvad et rimeligt beløb er for en middag ude når de
kommunale inviterer. Det skulle så fremover være kr. 1000,- / pro pers. / pro middag (!),
og det kan Restaurationen lige netop tilbyde, iflg. Bo Jakobsen, kaffen inkluderet.
Vinkortet hér er vist udvidet med tyske hvidvine siden jeg sidst var på siden, og af rødvine
kan blandt andre vælges en Burgenländer fra Østrig og en Terlaner fra Südtirol (begge i
flere årgange); desuden i dessertgenren Trockenbeerenauslese(r) fra Franken og Østrig.
Nein.annikade hat geschrieben: . . . .
Auweia und ich esse sogar gerne Austern!
Die schmecken so schön nach Meer... *schlürf*
Bin ich jetzt dekadent oder sowas?
. . . .
/annika
@Werner, der Urban Priol hätte das kaum besser ausdrücken können,werner48 hat geschrieben:Hejssa DK-venner,
während unseres letzten Bornholmurlaubs - wir saßen gerade mal wieder in der Gudhjem Røgeri - überkam uns doch nach dem ständig Frischer-Fisch-Gegesse oder den leckeren Magendehner-Menüs ín verschiedenen Kros so richtig das Heimweh nach unserer "guten, deutschen Küche": Pizza, Döner und Hamburger!
mfg werner48
eine Prise Sarkasmus gehört drin. Die "Hamburger" . . . sind doch echte deutsche?
NoMa & Bornholm ->
http://www.destinationen.dk/s3/nyheder/Nyhedsbreve/1829we.aspx?langId=1
"Lass dein Sohn zu uns kommen" in Kopenhagen (äh-øh, bin nur Däne, nicht Pfarrer/Priester).dina hat geschrieben:Genau diese Toleranz habe ich bei den Antworten auf den Noma-Bericht auch vermisst!
. . . .
Mein Sohn,der momentan in der Lehre als Koch ist,war total begeistert von dem Artikel.
Koch ist sein Traumberuf,dafür hat er leider vor dem Abi die Schule geschmissen,trotz aller Warnungen von Familie und Freunden.
Aber durch ihn kenne ich diese absolute Begeisterung für die Kreativität und Ästhetik des Kochens.
In Kopenhagen zu arbeiten ist auch sein Wunsch nach der Ausbildung,als erste Station in Europa.
Also,statt Leben und Leben lassen lautet das Motto hier wohl:
Essen und Essen lassen!!!!
oder lieber speisen...dinieren geniessen... ???
. . . .
@Annikadeannikade hat geschrieben: Ich fand den Bericht vom "Ferienhausvermittler" über das "Noma" sehr interessant. Vor kurzem gab es einen größeren Artikel in "Politiken Weekly" darüber und ich war für die weitergehende Info auf Deutsch sehr froh.
Mehr zum Thema NOrdisk MAd, DR1 (Fernsehen), ab Dienstag:
http://www.dr.dk/presse/Article.asp?articleID=25022
Mehrere Vorspeisen~Trailers: http://scandcook.tellus.host.asplogon.com/default.asp
Seite 138 beachten: http://scandcook.tellus.host.asplogon.com/default.asp?page=138
Die Fernsehserie wird auch in DE ausgestrahlt (siehe link beim Vikinger-Werner)
Nemlig, stimmt, - so sehe ich das auch.Nullermand hat geschrieben: . . . .
Da hat jemand über ein dänisches, in der Presse viel beschriebenes Restaurant einen Erfahrungsbericht abgeliefert - richtig und passend in diesem Forum. Ob der jeweilige Leser sich selbst dieses Restaurant leisten kann oder will spielt dabei doch gar keine Rolle.
. . . .
LG
Nullermand
Og skulle man fornemme, at man ikke bliver mæt af retter tilberedt af bedre og dyrere
råvarer, kan man jo spise brød til. Som børn fik vi som tilbehør til den hvide labskovs
persillesmør og ved siden af nogle skiver rugbrød.
Mahl + Zeit = Mahlzeit !